Baringshoudingen

 

Denk tijdens de zwangerschap al eens na over de manier waarop je het liefst zou bevallen.

Vaak wordt gekozen voor rugligging, dus op bed. Maar dit is niet de enige, en ook niet altijd de beste manier om vlot te bevallen. Tijdens het persen kun je vele houdingen aannemen. Soms geven wij het advies van houding te veranderen naar aanleiding van

We zetten een aantal houdingen op een rijtje:

Liggend op de rug

Tijdens het persen is het mogelijk je benen naar je toe trekken of dat 2 mensen je benen ondersteunen. Tussen de persweeën door kan je je benen op bed zetten om de spieren even te ontspannen. Het is belangrijk dat je tijdens het persen de benen goed spreidt. Als je zelf je benen vasthoudt, doe je dit in de knieholten. Je armen zijn hierbij gebogen, de ellebogen wijzen naar opzij en de schouders blijven vlak op het bed liggen. Wanneer je je schouders omhoog zou laten komen, ga je kracht zetten met je borstspieren en dat vergroot de druk in je buik niet. Doordat je je handen in je knieholten plaatst, worden je benen goed gespreid en zo maak je de bekkenuitgang ook groter. Probeer je hoofd niet in je kussen te duwen maar laat het eventueel rusten op de arm of hand van iemand die naast je staat. Denk erom dat deze houding niet geforceerd wordt, want dat geeft een vervelend gevoel in de nekspieren.

Als het een snelle geboorte wordt, is dit een prettige houding om te persen. Het kan vervelend zijn als je rugweeën hebt. Het optillen van de benen is soms ook lastig. Bij deze houding heb je ook het minste lichamelijk contact met je partner.

Zittend op de baarkruk:

De verloskundige die dienst heeft, heeft de baarkruk altijd bij zich. Je kan tijdens het spreekuur eens vragen om de baarkruk eens te zien of te proberen. Als er een baarkruk aanwezig is, wordt alles zeker uitgelegd.
Doordat de zwaartekracht meehelpt, zal de tijd dat je moet persen meestal verkorten.
Je partner zit achter jou op een stoel zodat er veel lichamelijk contact is en dit een veilig gevoel geeft. Tussen de persweeën door kan je wat achterover leunen tegen je partner, tijdens de perswee kan je je krachten optimaal gebruiken omdat dit een heel natuurlijke houding is om te persen. Een nadeel kan zijn dat je krampen krijgt doordat de bloeddoorstroming van je billen vermindert.

Deze houding wordt dikwijls geadviseerd als je bekkenklachten hebt omdat je op deze manier geen geforceerde houding aanneemt. Het stuitje en de onderrug worden op deze manier ook minder belast. Je kan ook persen op de baarkruk en voor de geboorte zelf op bed gaan liggen.

Liggend op een zij:

Tijdens het persen, til je je bovenste been op. Tussen de weeën door kan je je been eventueel op de hand van je partner of op enkele kussens laten rusten. Als je rugweeën hebt, of als de baby even moet geholpen worden om een goede spildraai te maken, kan deze houding geadviseerd worden. Het nadeel is wel dat dit een vermoeiende houding is omdat je been moet worden opgetild.

Half zittend:

Je zit met je rug wat achterover geleund, gesteund door een ruggesteun of door je partner. Let erop dat je geen te zachte kussen gebruikt want die kunnen tijdens het persen wegzakken en dat bevordert de hele bevalling niet. Het kan voor de partner heel lastig zijn lang in deze houding te zitten. Het voordeel is, dat je hierbij je hoofd niet moet optillen, en dat je benen op bed kunnen blijven rusten. Bij rugweeën kan dit een lastige houding zijn.

Op handen en knieën:

Hierbij wordt de druk op de anus en stuitje aanzienlijk minder. Het is een houding die tijdens de ontsluitingsweeën al dikwijls gebruikt wordt.Deze houding kan ook door ons geadviseerd worden als we merken dat de baby de spildraai anders moet maken.

Staand / gehurkt:

Je hangt hierbij als het ware rond je partner zijn nek. Je kan ook voorover leunen op een kastje of op de strijkplank die wat hoger staat. Als de baby geboren wordt, kan je best hurken zodat de baby goed het baringskanaal kan volgen. Op deze manier kan je je baby goed geboren zien worden en dikwijls al snel zelf aanpakken.

Onder water bevallen:

Het is gebruikelijk om warm water als een soort van relaxatie te gebruiken tijdens de ontsluitingsperiode. Vele vrouwen ervaren de waterstralen op hun buik of rug als verzachtend en aangenaam om te ontspannen tussen de pijnlijke weeën door.

Slechts een kleine groep van onze zwangeren kiest ervoor om ook de baby onder water geboren te laten worden. De onderwaterbevalling krijgt de laatste jaren meer bekendheid en de vraag naar ons toe is ook gestegen. Wij als verloskundigen staan niet weigerachtig ten aanzien van een badbevalling, maar er zijn wel een aantal vereisten waar aan voldaan moet worden. Als je behoefte hebt om hierover meer te weten, aarzel dan niet om ons hierover aan te spreken. We lenen een informatiebundel, een boek en een video uit aan geïnteresseerden.

terug naar begin pagina terug naar index bevalling