Het volgen van een zwangerschapscursus is natuurlijk niet verplicht maar wel aan te raden. Het geeft je extra informatie over de zwangerschap, bevalling en periode erna. Je bent dan beter voorbereid op wat er allemaal gaat komen. Het geeft je ook de gelegenheid ervaringen uit te wisselen met andere zwangeren. Op deze pagina willen wij een overzicht geven van het soort cursussen die gegeven worden.
De cursussen kunnen georganiseerd worden door kraambureau’s, thuiszorgorganisaties of privé-personen. Vind je geen geschikt adres kan je ons altijd om informatie vragen.
Wil je toch geen cursus volgen, probeer je dan je informatie uit boeken te halen. Aan te raden boeken vind je bij ‘Literatuur’. Of misschien heb je wel interesse in een informatie-avond over alles rondom de bevalling. Dit is slechts één avond en wordt regelmatig georganiseerd door de twee kraamcentra in Roosendaal. Bel je kraamcentrum voor meer informatie.
De meeste bekende zwangerschapscursus is ongetwijfeld de zwangerschapsgymnastiek. De cursus wordt meestal gegeven door een fysiotherapeut of door een gymnastiekdocent. Tijdens de cursus doe je bepaalde oefeningen, die zijn bedoeld om je spieren soepeler en steviger te maken. Daarbij gaat het met name om de spieren die je tijdens je zwangerschap en de bevalling extra belast: je buikspieren en bekkenbodemspieren.
Verder leer je bepaalde ademhalingstechnieken, die je helpen bij het opvangen van de weeën en oefeningen, die je leren om je te ontspannen. Met behulp van deze oefeningen kun je onder andere rugklachten en andere ongemakjes tijdens je zwangerschap en de bevalling voorkomen of verminderen.De groepen variëren van tien tot twintig vrouwen. Meestal krijg je tien lessen, elk van ongeveer een uur, inclusief een zogenaamde 'partneravond', waarop je je partner mag meenemen. Je begint ongeveer in de 24ste week van je zwangerschap, maar het is verstandig om je al vroeg in je zwangerschap op te geven. Soms worden er ook na de bevalling nog een paar bijeenkomsten georganiseerd, bedoeld om je conditie weer op te bouwen en om je ervaringen uit te wisselen.
Waarschijnlijk krijg je tijdens de lessen ook algemene informatie over de zwangerschap en de bevalling. Er zijn cursusleiders die uitgebreid aandacht besteden aan het verloop van de bevalling en aan de gevolgen van de (hormonale) veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Tot slot is het soms mogelijk om speciaal op jou toegesneden oefeningen te leren, bijvoorbeeld wanneer je besloten hebt om gehurkt of staand te bevallen. Vraag hierom bij je cursusleidster.
De cursus is erop gericht de beide ouders uitgebreid te informeren, eventuele angsten bespreekbaar te maken en het vertrouwen in je eigen kunnen te vergroten. Gedurende de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij de bevalling.
Kijk op www.samenbevallen.nl voor meer informatie. In onze regio wordt de cursus gegeven door Marit Stroop in Wouw, Edith Jansen in Roosendaal, Emmy Marijnissen in Oud- Gastel en Sylvia Thijssen in Bavel.
Evenals bij de ‘gewone’ yoga, waar de beleving van de oefeningen centraal staat, staat bij de zwangerschapsyoga de beleving van de zwangerschap centraal. Vanuit de visie die yoga op het leven heeft moet je leren te doen wat er nu van je gevraagd wordt, je weet immers niet wat de toekomst je biedt. Door gericht te zijn op een gebeurtenis in de toekomst ontgaat er veel van het heden.
Zwangerschapsyoga richt zich niet alleen op de beleving maar geeft ook praktische informatie en vooral oefeningen om je vertrouwd te maken met de adem en die te hanteren als instrument voor ontspanning, concentratie en kracht.
Uitgangspunt daarbij is dat wanneer je bewust leert ervaren wat je lichaam nu van je verlangt, je ook in staat bent om bij de bevalling te voelen wat je lichaam dan van je vraagt.
Mensendieck is een therapie die ervoor zorgt dat klachten die voortvloeien uit een te belastende houding of manier van bewegen, worden voorkomen of verminderd door het aanleren van gezonde houdings- en bewegingsgewoonten.
Een zwangerschapscursus volgens de methode mensendieck helpt bij het zoeken naar de optimale manier van staan, zitten, opstaan, lopen, reiken, bukken en tillen tijdens de zwangerschap.
Wat betreft de bevalling word je bewust gemaakt van de verschillende fasen van de bevalling, de verschillende soorten weeën en de reactie die ze oproepen. Je leert het verschil tussen spanning en ontspanning, van belang voor het opvangen van de weeën.
Zie ook : www.caritasalome.nl
Zwemmen is de ideale sport tijdens de zwangerschap om je conditie op peil te houden. Bewegen in water heeft een verzachtend en ontspannend effect. Door de opwaartse druk van het water kun je vrijwel alle bewegingen probleemloos maken.
Informeer bij het zwembad naar de mogelijkheden.
Een haptonomische zwangerschapscursus wordt aan beide ouders samen gegeven, de zwangere vrouw en haar partner of degene die haar bij de zwangerschap en geboorte begeleidt. Doel is dat jullie al voor de geboorte contact kunnen maken met jullie kind. Jullie kunnen al kennis maken met de baby en de baby met jullie. Je kunt je kind al laten voelen dat het welkom is, dat het bij jullie veilig is en zich aan jullie kan toevertrouwen. De hechting begint zo al voor de geboorte. Dit bevordert de hechting na de geboorte en dat is een goede basis voor de rest van het leven.
Een ander doel is om jullie samen zo goed mogelijk voor te bereiden op een zo natuurlijk mogelijke bevalling, als een samenwerking tussen jullie en de baby.
Je kan haptonomie beginnen volgen vanaf de 20e zwangerschapweek.
Hoewel borstvoeding geven heel natuurlijk is, wil dit niet zeggen dat het altijd vanzelf gaat. Er kunnen opstartproblemen zijn en ook later loopt het soms niet altijd even lekker. Als je een borstvoedingscursus hebt gevolgd, ben je beter voorbereid op allerlei situaties die zich bij borstvoeding kunnen voordoen. En begrijp je beter hoe het geven van borstvoeding in elkaar zit.
In Roosendaal organiseren de kraamcentra geregeld borstvoedingscursussen, je kan je bij hen aanmelden.
Je kan ook terecht op www.borstvoeding.nl