Wanneer kondigt de bevalling zich aan ?

 

Op de achterkant van het boekje dat jullie in het begin van de zwangerschap van ons hebben meegekregen, staat duidelijk waarop jullie moeten letten voordat jullie ons bellen.

We zetten het nog eens even op een rijtje.
Enkele dagen of uren voor of tijdens de bevalling komt de slijmprop los. Het is slijm, soms met wat bloed vermengd. Het zegt dus niets over het tijdstip van de bevalling.
Enkel het breken van de vliezen en/ of ontsluitingsweeën geven aan dat de bevalling echt begonnen is.

 

Gebroken vliezen

De baby is tijdens de hele zwangerschap omgeven door vruchtwater, dat door vliezen (vruchtzak) bij elkaar gehouden wordt. Als er een scheurtje in de vliezen komt, kan het vruchtwater naar buiten stromen.Meestal breken de vliezen onderaan, ter hoogte van de baarmoedermond. Als het hoofdje is ingedaald, zal bij het breken van de vliezen eerst een plasje vruchtwater komen, nadien zakt het hoofdje nog beter in het bekken en zal het vochtverlies mogelijk veel minder zijn. Telkens als er een wee is of als je van houding verandert, dan komt er weer wat vruchtwater vrij.


Vanaf het moment dat je denkt dat de vliezen gebroken zijn, is het verstandig om wat vocht op te vangen in een bekertje of glaasje. Dat maakt het voor ons gemakkelijker om na te gaan of het echt vruchtwater is, en zo kunnen we ook de kleur goed inspecteren. Het is handig nat ondergoed of lakens te bewaren. Gooi niks weg of begin de natte spullen niet te wassen voordat wij deze hebben nagekeken.

Het is de bedoeling dat het vruchtwater kleurloos is, dwz helder (soms rozig of wat vlokkerig). Merk je dit ’s nachts op, dan kan je ons 's ochtends bellen op het spoednummer.
Breken de vliezen overdag, dan kan je direct bellen.

Merk je dat het vruchtwater groen/ bruin gekleurd is, dan heeft de baby al een eerste keer ontlasting gehad in de baarmoeder. De oorzaak hiervan is op dat moment niet bekend, dus de bevalling zal verder in het ziekenhuis plaatsvinden, onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Als je dit merkt, moet je direct het spoednummer bellen, vermeld op de achterkant van het boekje.

Als het hoofdje nog niet is ingedaald, dan krijg je op het spreekuur instructies van ons mee.
Als de vliezen gebroken zijn, zal er vruchtwater wegstromen, maar dit wordt steeds opnieuw aangemaakt in de baarmoeder. Jullie baby’tje zal daar dus geen hinder van ondervinden.
Het is wel de bedoeling dat de bevalling binnen 24 uur gaat doorzetten. Sommige vrouwen krijgen direct weeën, anderen moeten enkele uren wachten tot de weeën spontaan op gang komen.

Als de vliezen gebroken zijn, mag je niet meer in bad, niet meer zwemmen en geen gemeenschap hebben. De barrière van de vliezen is verbroken en dan is er een verhoogd infectiegevaar. Vanaf het moment dat je ons doorbelt dat de vliezen gebroken zijn, komen we een aantal keer langs om controles uit te voeren. Dit om de toestand van de moeder en de baby goed op te volgen en infectie uit te sluiten

 

Weeën

Als de weeën om de 4 minuten of sneller komen, ze een minuut lang aanhouden en je ze moet wegzuchten, dan wordt het tijd dat je ons belt. Je kan meer lezen over de ontsluitingsweeën in het onderdeel “soorten weeën”.

terug naar begin pagina terug naar index bevalling